Waarom eigenlijk vrijwilligerswerk?

Er zijn veel redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen.

Vrijwilligerswerk geeft niet alleen veel plezier maar ook voldoening als je iemand hebt kunnen helpen in een persoonlijke situatie of als je aan de slag bent voor een organisatie die de doelen nastreeft waar jij je mee verbonden voelt en die belangrijk voor je zijn. Het is ook een prima manier om op een leuke manier nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Elke organisatie heeft weer zijn eigen cultuur en energie.

Én buiten al die voordelen is vrijwilligerswerk een fenomeen dat we in Nederland op een unieke wijze hebben toegepast in onze samenleving. Zodanig zelfs dat een samenleving zonder de inzet van vrijwilligers eigenlijk niet meer denkbaar is. Het percentage inwoners in Nederland dat zich inzet als vrijwilliger kent zijn gelijke in Europa niet. En dat is iets om trots op te zijn! 

Het is gezond


Anderen helpen maakt je gezonder, vrolijker en relaxter, zo blijkt uit onderzoek. Sommige gezondheidsexperts vinden zelfs dat dokters, naast sporten en gezond eten, ook vrijwilligerswerk moeten aanraden.

 

Nieuwe mensen leren kennen


Vrijwilligerswerk is dé manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Je komt in contact met anderen die dezelfde interesses hebben, dus wellicht houd je er nieuwe vriendschappen aan over. Ook kun je juist in contact komen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Gegarandeerd: mooie verhalen!

 

Het is een onmisbaar onderdeel van de maatschappij


Alleen al in Dijk en Waard zijn er maar liefst 35.000 mensen die zich inzetten als vrijwilliger.

 

Je kunt iets betekenen voor een ander


Als vrijwilliger maak je een verschil in de samenleving of in iemands dag. Je helpt een ander, op een manier die bij jou past, maar mogelijk help je hierbij ook jezelf!

 

Nieuwe plekken ontdekken


Ben je bijvoorbeeld nieuw in Dijk en Waard? Vrijwilligerswerk bied je de kans om je buurt, regio en de inwoners beter te leren kennen.

 

Boost je CV


Zit je tussen twee banen in? Wil je nieuwe werkervaring opdoen in de richting van je droombaan? Via vrijwilligerswerk vergroot je op een laagdrempelige manier je ervaring. In projecten die je zelf uitkiest. Zo ontdek je wat goed bij jou past én ontwikkel je je talenten. Een mooie opstap naar meer?

 

Het is vooral Leuk!


Soms zijn er projecten of klussen waar je zó enthousiast over bent, dat het gewoon heel erg leuk is om hier aan mee te werken.

 

Je blijft actief en voelt je nuttig


Of je nu met pensioen bent, de kinderen uit huis zijn of om een andere reden, vrijwilligerswerk is een prima manier om actief te blijven en je maatschappelijk betrokken te blijven voelen. Vier dagdelen per week of ééns per maand. Net wat jij wilt en zoekt!

 

Doe het voor de freebies


De iets minder onbaatzuchtige mensen kunnen het ook doen voor de leuke extraatjes: de gratis extra’s in ruil voor wat vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld op festivals: na enkele uurtjes achter de bar, pik je nog een optreden mee. Ook laten veel organisaties hun waardering voor de vrijwilligers blijken door het geven van een cadeautje of het organiseren van een uitje.